Rallisprint SM-sarjan mestaruudet ratkaistaan lauantaina Kouvolassa

Rallisprint SM-sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan lauantaina 9.10. Kouvolan vauhdikkaalla rallisprint-radalla Pakoputkihuolto A. Anttila SM Rallisprint -kisan merkeissä. Tilanne on herkullinen, sillä yhtään mitalia ei ole vielä jaettu ja etenkin kaksivetoisten puolella luvassa on äärimmäisen tiukka taistelu mestaruudesta.

Kaksivetoisten pistekärjessä ennen kauden viimeistä osakilpailua on tasapistein kaksikko Marko HeikkiläJussi Kokkonen, joilla on plakkarissa 38,5 pistettä.

– Odottavat on fiilikset, että pääsisi jo täräyttämään. Hienolla reitillä saadaan ratkoa mitalit. Tarkoitus on yrittää voittaa vielä viimeinen kisa, niin sitten olisi tehty se mihin itse voi vaikuttaa, Heikkilä kertoo.

Heikkilä ja Kokkonen ovat molemmat napsineet jokaisesta kauden edellisestä kolmesta osakilpailusta oman luokkansa voitot ja hyvin suurella todennäköisyydellä mestaruus tullaan jakamaan näiden kahden välillä. Kokkonen oli myös kaksivetoisten nopein kuljettaja kauden toisessa osakilpailussa Tuusniemellä.

Mestaruuteen mahdollisuuksia on toki muillakin, mutta siihen tilanteeseen vaaditaan jo rutkasti apuja kärkikaksikolta. Kuuden pisteen päässä kolmantena tilannetta tarkkailee Petri Jussila. Samassa pistemäärässä ovat myös kaksi seuraavaa kuljettajaa, edellisessä osakilpailussa kaksivetoisten yleiskilpailun voittanut Ville Reuter sekä V1600-luokassa ajava Oskari Heikkinen.

Junioreiden SM-sarjan johdossa oleva Kristian Nieminen omaa myös yleiselläkin puolella teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen, mutta sekin vaatisi toteutuessaan jo pienen ihmeen.

– Täällä oltiin vuonna 2019 mukana, joten rata on nyt poikkeuksellisesti jopa tuttu itselle. Täyden kympin suoritusta lähdetään hakemaan kauden päätöksestä ja katsotaan sitten mitä jäi sarjasta kotiin viemisiksi. Sen verran on kilpailuhenkeä, että pyritään toki myös kaksivetoisissa olemaan mahdollisimman korkealla, Nieminen valottaa.

Junioreiden toisena on Miko Jalava, joka oli koko kaksivetoporukan nopein kauden ensimmäisessä kisassa Laukaassa. Junioreiden kolmen kärjen täydentää Mika Polvinen, joka on kolmen pisteen päässä Niemisestä.

Markkasella hyvät asetelmat ennen päätösosakilpailua

Nelivetoisten puolella yksi nimi on keikkunut pistekärjessä koko kauden. Kalle Markkanen on napannut luokkavoitot jokaisesta kilpailusta ja Laukaan avauskisassa Markkanen oli myös koko kilpailun nopein. Plakkarissa on 34,5 pistettä ennen kauden viimeistä kisaa.

– Kyllä sitä lauantaita jo odottaa aika kovasti, pieni terve jännitys on päällä ja mielenkiinnolla odotetaan, kun pääsee ihan kunnon rallitielle ajamaan sprinttiä. Aika kovavauhtista baanaa on tiedossa, joten varmasti on hieno tie työntää, Markkanen hehkuttaa.

Markkanen johtaa sarjaa kahdeksalla pisteellä ennen toisena tulevaa Niko Riikosta, joten melkeinpä ihme saisi tapahtua, että mestaruusmitalissa komeilee jonkun muun nimi kuin Markkasen.

Kolmatta sijaa hallussaan pitää Samuli Pokela, joka on vain puolen pisteen päässä Riikosesta. Neljäntenä olevalla Panu Mertalalla on vielä mahdollisuudet mitaliin, mutta Mertalan jälkeen tulevilla on haastavampaa nousta enää mitalikamppailuun.

Suomi Cup-luokkien kärjessä tasaista

Naisten luokassa mestaruus on kahden kauppa. Tasapistein sijoilla 1. ja 2. ovat Meiju Viitanen ja Marjo-Riitta Mansikkamäki. Kolmantena on Kati Vinni, jolla matkaa kaksikkoon on kuitenkin jo 10 pistettä.

– Todella jännittävä kisaviikonloppu on tulossa. Kaikki voitava on nyt tehty mitä ennakkoon voi tehdä. Auto on laitettu viime kisan jälkeen kuntoon, on treenattu ja katseltu Kouvolan radan incar-videota. Itse nautin tilanteesta, kun ratkaisut venyvät aivan viime metreille saakka, Viitanen fiilistelee.

Senioreissakin kaksi kilpailijaa on ylitse muiden. Naisten johdossa olevan Meiju Viitasen isä Veijo Viitanen ja Jukka Lifländer ovat luokan kärjessä tasapistein 33 pisteellä. Lähellä on siis että Viitasen rallisprint-perheessä juhlitaan tuplamestaruutta kisan päätteeksi. Kolmantena on lajilegenda Leif Tuomela, jolla on kolme pistettä vähemmän kerättynä kuin kärkimiehillä. Myös Tarmo Ollila on mukana mitalitaistelussa 29 pisteellään.

Nuorissa kolmen kärki erottuu edukseen. Vastikään rallin puolella Nuorten SM-luokan mestaruuden voittanut Tuukka Kauppinen johtaa luokkaa neljän pisteen erolla Kasperi Heikkiseen. Vasta 15-vuotias Kauppinen on siis hyvin lähellä tuplamestaruutta. Kolmantena luokassa on Ville Vatanen.

Rallisprint SM-sarjan koordinaattori Markus Silfvast on tyytyväinen kauden loppuilmeeseen, vaikka COVID-19-pandemia ja haasteelliset talviolosuhteet karsivatkin kilpailuja ja sarja typistyi neljään osakilpailuun.

– Tottakai se harmittaa, että ei päästy täyttä kautta ajamaan, mutta kaikki ulkopuoliset haasteet huomioiden pitää olla tyytyväinen siihen, että saatiin edes neljä kisaa ajettua. Järjestelyt ovat sujuneet jokaisessa kolmessa edellisessä kisassa hienosti ja uskon, että sama tahti jatkuu myös kauden viimeisessä kisassa Kouvolassa, Silfvast kiittelee.

Myös tulevaisuuden näkymät ja tähän kauteen tulleet sääntömuutokset ovat Silfvastin mieleen.

– Se, että yleinen ja juniorit yhdistettiin oli mielestäni hyvä ratkaisu. Ensi vuoden kalenteri on saatu jo lyötyä lukkoon ja saadaan hyvin todennäköisesti ajettua kuusi osakilpailua, elleivät keliolosuhteet pääse talvella oikuttelemaan, Silfvast päättää.

Kouvolan Anjalan, Junkkarin ja Korvenkylän maastossa ajettavan Pakoputkihuolto A. Anttila SM Rallisprintin ensimmäinen kierros käynnistyy klo 11. Kilpailun toinen kierros starttaa klo 13:25 ja palkintojenjako tapahtuu heti toisen kierroksen päätteeksi n. klo 15:20.

PISTEET: 2WD TOP3 3/4 OSAKILPAILUA

1. Marko Heikkilä 38,5p
1. Jussi Kokkonen 38,5p
3. Petri Jussila 32,5p

PISTEET: 4WD TOP3 3/4 OSAKILPAILUA

1. Kalle Markkanen 34,5p
2. Niko Riikonen 26,5p
3. Samuli Pokela 26p

PISTEET: JUNIOREIDEN SM TOP3 3/4 OSAKILPAILUA

1. Kristian Nieminen 32p
2. Miko Jalava 30,5p
3. Mika Polvinen 29p

KAIKKI PISTEET 3/4 OSAKILPAILUA >>

Kuva: Timo Uimi / AKK

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close