Nelivetoisten SM -sarjaa johtava Tomi Hallia harkitsee luokan vaihtoa

Rallisprintin SM -sarjaa nelivetoisissa talvikauden kahden osakilpailun jälkeen johtava Tomi Hallia harkitsee luokan vaihtoa kesän asvalttikilpailuihin. Talven kilpailussa Hallia kilpaili ralliautovireisellä, noin 300 hevosvoimaisella Mitsubishi Lancerilla niin sanotussa ralliautoluokassa. Hallialla on kuitenkin tehokkaampi, noin 500 hevosvoimaa kehittävä SS -luokan sääntöjen mukainen moottori. Rallisprintin kuusinkertainen suomenmestari suunnittelee autoonsa moottorin vaihtamista. SS -luokassa kilpaillaan tehokkailla, vain rallisprint -käyttöön rakennetuilla kilpa-autoilla.

Hallia menestyi talven SM -osakilpailuissa erinomaisesti. Hän voitti luokkansa molemmissa kilpailuissa ja oli kummankin osakilpailun yleiskilpailussa toinen.

– Talvikauden menestys oli hyvää. Toki ainahan sitä haluaisi voittaa yleiskilpailutkin, mutta ralliautovireisellä autolla on vaikea voittaa SS -luokan huomattavasti tehokkaampia sprinttitykkejä. Luonnollisesti SM -sarjan johtopaikka tuntuu hyvältä ja kyllä tässä mestaruudesta kilpaillaan loppuun saakka, sanoo Hallia.

– Luokanvaihtoajatuksen taustalla on se, että asvalttikilpailuihin ei välttämättä ilmoittaudu mukaan suurta kilpailijamäärää ralliautoluokkaan. Mikäli luokassa on alle viisi kilpailijaa, voitosta saa vähemmän pisteitä. Haluan kuitenkin taistella mestaruudesta, siksi SS -luokkaan siirtyminen olisi järkevää. Siinä luokassa on aina enemmän kuin viisi osallistujaa.

Rallisprintin SM -sarjassa sarjapisteet jaetaan osakilpailukohtaisesti luokittain sijoitusten perusteella. Kauden aikana kilpailijalla on mahdollisuus kerätä 1,5 kertaiset pisteet yhdestä valitsemasta osakilpailusta. Kilpailija saa valita osakilpailun itse.

Moottori odottaa kasaamista

Tomi Hallia kilpaili rallisprintin SM -sarjassa monta vuotta SS -luokan nelivetoisella Mitsubishi Lancerilla monen kauden ajan. Syksyllä 2014 kilpuri tuhoutui Hausjärven SM -osakilpailussa tapahtuneessa kaadossa. Kaadosta kertovaa incar -videota on muuten katsottu Youtubessa yli 11 000 kertaa.

Tämän jälkeen Hallia kilpaili kahden vuoden ajan takavetoisella BMW M3 -autolla, kunnes palasi täksi kaudeksi nelivetoisen Mitsubishin puikkoihin.

– Hankin Kai Eklundin käytössä olleen auton viime kesänä. Syksyn aikana huolsin ja rakentelin autoa, mutta tekniikan jätin ralliautosääntöjen mukaiseksi.

– Minulla on kuitenkin vuonna 2014 kaatamani vanhan Mitsun moottori tallessa. Moottorin osia on kunnostettu ja nyt moottori odottaa kasausta. Kiirehän tässä ennen Raahen SM -osakilpailua tulee, mutta mahdollisesti kasaan tehokkaamman moottorin ja kiinnitän sen autoon.

Motivaatiota riittää

Tomi Hallia on Mr. Rallisprint Suomessa. Vuonna 1974 syntynyt supermenestyjä on saavuttanut urallaan peräti kuusi rallisprintin SM -kultaa vuosina 2004, 2005, 2006, 2007, 2010 ja 2011. Viime vuonna hän saavutti kaksivetoisten SM -pronssia.

– Motivaatiota kilpailemiseen riittää, ajaminen on niin mukavaa. Ei se vuoden 2014 kaatokaan hillinnyt ajohaluja, sanoo Tomi Hallia.

Rallisprintin SM -sarja jatkuu 6.5. Raahen SHT SM Asfalttisprintillä.

Jutun kuvassa Tomi Hallia pöllyttää penkkaa Siikajoen SM -osakilpailussa. Kuva: Pekka Mäkinen.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close